Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кабинет в „Пирогов“ ще помага на жертви на домашно насилие

| обновено на 26.06.19 в 13:01
Пилотният проект предвижда кабинет в „Пирогов“, където с пакет от услуги ще се оказва помощ на пострадали от домашно насилие.
Снимка: БГНЕС

От 1 юли болница „Пирогов“ започва съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“ в помощ на жертвите на домашно насилие. Проектът е със срок 6 месеца.

При този вид престъпление – домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му, каза изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. 

„Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин. Всичко това нещо ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с от нас подготвени хора, които ще бъдат буквално на разположение 24 часа 7 дни в седмицата“, отбеляза проф. Балтов.

Новият проект на Асоциация „Деметра“, съвместно със спешния институт „Пирогов“ и други институции, цели да предложи един координиран отговор към домашното насилие чрез въвеждане на пакет от услуги, заяви пред БНР Мария Иванова от асоциацията.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя обясни, че „Пирогов“ е само един от партньорите. „Този проект цели да събере всички институции, Националната полиция участва също в проекта, а той самият е подкрепен и иницииран от Министерство на правосъдието“. 

Пилотният проект предвижда кабинет в „Пирогов“, където помощ могат да търсят пострадали от домашно насилие. Подобен кабинет има в Многопрофилната болница в Бургас, но за жертви на сексуално насилие, който, по думите на Иванова, е уникален по рода си в България за момента.

„Искаме да направим кабинет, който да обслужва жертвите, да се предоставя незабавна здравна помощ, да има специалисти, които да се грижат за пострадалите от нараняванията, да се предложи една емоционална и психологична помощ, след това да се насочат към безопасна среда, съдействие от полицията също ще има, тоест идеята е да се съберат всички специалисти на едно място, за да може пострадалите да се чувстват сигурни и да преминат по нелекия път за преодоляване на тези житейски изпитания“, каза Мария Иванова.

По думите ѝ домашното насилие засяга хората на всички нива на обществото.

„За тези неща трябва да се говори, трябва да се знае, текат обучения в момента по програмата на медицинските кадри и персонал в болницата, те са запознати какви са стъпките им, има и информационни материали“.

„Този тип хора, които страдат от домашно насилие, можем да ги разпознаем по физическите белези, нежелание за споделяне, избягване на конкретни въпроси, езикът на тялото говори достатъчно ясно в едни такива ситуации. Доста често те са придружени от самите извършители, така че това вече е работа на самите специалисти“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от