Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извадиха бокса от олимпийската програма

Международният олимпийски комитет (МОК) отне лиценза на Международната федерация по бокс (АИБА)на 134-ата си сесия на организацията в Лозана (Швейцария). Спортът все пак остава в олимпийската програма за Игрите в Токио догодина.

През май Изпълкомът на МОК препоръча мярката, тъй като от АИБА не са изпълнили поетите ангажименти, свързани с управлението и финансите на централата, съдийството и етичния кодекс.

Боксовата централа може да кандидатства отново за възстановяване на лиценза след Олимпиадата в Япония, която ще се състои от 24 юли до 9 август 2020.

МОК пък ще поеме организацията на олимпийския боксов турнир в японската столица, като за целта беше създадена специална комисия с председател члена на МОК и президент на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

Комисията вече представи проект за програма на олимпийския турнир, в който да бъдат включени 13 категории - 8 при мъжете и 5 при жените. Планът е на Игрите в Токио да участват общо 286 боксьори (186 мъже и 100 жени), а квалификациите ще се състоят от януари до май 2020 година. 

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!