Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на АЦБ е склонен на нови стимулиращи мерки при евентуален Брекзит без сделка

Марк Карни, управител на Английската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на английската централна банка Марк Карни заяви, че е склонен да подкрепи нов пакет от стимулиращи мерки в помощ на британската икономика, ако страната напусне Европейския съюз в края на октомври, без да има постигнато споразумение.

Давайки показания пред финансовата комисия на британския парламент, Марк Карни посочи, че отговорът на банката при определяне на лихвения процент в случай на Брекзит без сделка "няма да бъде автоматичен“ (в посока повишаване на лихвените ставки) и ще зависи от въздействието при такъв негативен сценарий върху търсенето, предлагането и валутния курс на лирата стерлинг.

Евентуална рязка обезценка на паунда при Брекзит без сделка може да доведе до рязко повишаване на инфлацията във Великобритания, което би трябвал да накара АЦБ да увеличи лихвените проценти.

Той обаче допълни, че рискът от такъв сценарий "вече е натиснал пазарния път на лихвените проценти", въпреки че базовите прогнози на АЦБ не включват риск, свързан с неконтролиран Брекзит.

"Очакванията за Брекзит без сделка нараства и вредят на икономиката, но все още финансовите пазари на показват, че този сценарий е най-вероятен", каза Карни.

Марк Карни отбеляза, че "някои от нас, включително самият аз, мислим, че е по-вероятно да се предоставят някои стимули, но няма гаранции за това".

Шефът на АЦБ добави, че макроикономически прогнози на централната банка ще се променят в съответствие с промените в официалната политика на британското правителство, особено по отношение на оттегляне от ЕС без двустранен договор.

Марк Карни посочи, че централната банка ще вземе предвид възможността за хаотичен Брекзит в своите макроикономически прогнози, само ако следващият премиер на Великобритания реши да напусне Европейския съюз без споразумение за преходния период. "В случай, че политиката на правителството се промени, прогнозата на АЦБ ще се промени по съответен начин", заяви той пред британските законодатели.

През миналата седмица Английската централна банка изтъкна разминаването между "плавния" сценарий на Брекзит (включващ сделка с ЕС), който е в основата на нейните икономически прогнози, и пазарното ценообразуване при хаотично излизане от ЕС, което би навредило сериозно на британската икономика.

В заключение Марк Карни отбеляза, че все още е по-вероятно АЦБ да предостави повече парични стимули за икономиката в случай на Брекзит без сделка, отколкото да предприеме затягане на монетарната политика (политика на увеличаване на лихвите като борба срещу евентуалната висока инфлация).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!