Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растежът на световната икономика ще се забави, ако търговската война САЩ - Китай ескалира, предупреди "Фич"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на световната икономика може да се забави до 2,4 на сто при ескалация на търговската война между САЩ и Китай. Това прогнозира в доклада си международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch). Предишната предварителна оценка на агенцията бе за нарастване на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 2,7 на сто през идната година.

Експертите на "Фич" посочват, че забавянето на растежа на световната икономика може да настъпи, ако САЩ наложат мита от 25 процента на китайски внос за 300 милиарда долара. Именно такива мерки обсъжда вашингтонската администрация.

Освен това, ако бъдат въведени нови мита в САЩ, нарастването на световния БВП през тази година може да се забави до 2,7 на сто спрямо прогнозираните по-рано 2,8 на сто, уточнява "Фич".

Китай и САЩ водиха преговори няколко месеца с цел да решат търговските си спорове. Последният кръг от тези консултации бе на 9-10 май във Вашингтон, но след това те стигнаха до задънена улица.

Очаква се на срещата на високо равнище в Япония в края на тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин ще се срещнат за първи път от седем месеца, за да обсъдят влошаването на търговските връзки между двете най-големи икономики в света, информира "Ройтерс".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна