Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Бошов, „Еврохолд“: Електроразпределителните компании имат устойчивост и предсказуемост на печалбите

Кирил Бошов
Снимка: БГНЕС

„Електроразпределителните компании са доста дългосрочен бизнес с относително ниска печалба, но доста устойчива във времето и предсказуема. От акционерна гледна точка, когато има устойчивост и предсказуемост на печалбите, това се приема за хубав бизнес. Устойчивост и предсказуемост означава, че не е толкова податливо на пазарната конюнктура, на кризите, които се случват в света“. Това каза пред БНР Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на „Еврохолд“, по повод сделката за придобиване на „ЧЕЗ – България“.

В предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ Бошов поясни, че като финансов холдинг „Еврохолд“ е видял в тази сделка интересна и дългосрочна възможност:

„Колкото и да са различни видовете бизнес на холдинга, общата характеристика е, че са силно регулирани“.

По думите на Кирил Бошов инвестициите, които електроразпределителните компании са вложили в мрежата през последните години, са много сериозни:

„Ние сме направили технически анализ по сделката и считаме, че електрическата мрежата на ЧЕЗ е амортизирана. Има нужда тези инвестиции да се продължат, те са обезпечени като финансови потоци. Единственото, което трябва да се направи, е допълнително с нашите експерти, които се включват в екипа, да се направи още един преглед, най-вече за тяхната още по-добра ефективност. Печалбите в този бизнес идват не толкова от ръста на цената на тока, колкото от подобряването на резултатите, а именно – от намаляване на загубите, които са основният показател за ефективността на едно енергоразпределително дружество“.

Бошов подчерта, че инвестициите винаги трябва да водят в две посоки – в подобряване на услугата за потребителя и в намаляване на загубите.

Интервюто с Кирил Бошов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна