Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Една война с Иран няма да продължи дълго

| обновено на 26.06.19 в 18:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп потвърди колебливия си подход към Иран с поредно противоречиво изказване. В интервю за „Фокс бизнес нюз“ той заяви, че се надява САЩ да не водят война с Иран. Ако обаче се стигне до военни действия, те няма да продължат дълго, защото „американската сила ще е унищожителна“, допълни президентът.

Тръмп бе попитан какво ще стане ако Америка влезе във война с Иран.

„Надявам се, че няма. Но ние сме в много силна позиция, ако това стане… Тя няма да продължи много дълго… И не говоря за наземна операция“, каза Тръмп на фона на изостряне на напрежението между двете страни.

След свалянето на американски дрон от иранската противовъздушна отбрана напрежението между Вашингтон и Техеран осезаемо нарасна. Но в същото време прави впечатление колебливото поведение на Доналд Тръмп - заплахите и след това отмяната на военен удар бяха последвани от изявлението, че всички възможности за разрешаване на кризата са на масата.

Като заблуда определи предложението на Тръмп за преговори иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей. В изявление, поместено на неговия уебсайт, Хаменей е категоричен, че Иран няма да отстъпи пред американските санкции и оскърбленията. По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп наложи нови персонални санкции на Али Хаманей и висши ирански военни.

В основата на напрежението е ядрената програма на Иран и едностранното оттегляне на Вашингтон от споразумението, сключено през 2015 г. Президентът на Иран Хасан Рохани посъветва Съединените щати да се върнат към ядрената сделка. Това е "най-краткият път за гарантиране на интересите на всички страни", подчерта Рохани. 

Военният сценарий около Иран може да стане фатален и да предизвика международна криза, предупреди в Москва руският външен министър Сергей Лавров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна