Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Велков: Оставката на арх. Калинов беше донякъде очаквана

Иван Велков
Снимка: Ани Петрова

„Арх. Влади Калинов се превърна в емблематична фигура на това как на пръв поглед някои регламенти за отделни категории участници в градските процеси се спазват буквално до запетайката, а за други хора се позволява леко по-тълкувателен режим“. Това каза пред БНР Иван Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет, по повод оставката на арх. Калинов, директор на дирекция „Общински строителен контрол“, заради проверката за незаконно строителство на покрива на жилището, в което живее председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Велков заяви, че оставката на арх. Калинов не се е случила без участието на Общинския съвет:

„Това е пример за възмущението от разминаването на необходимостта от крути мерки със своеобразната фразеология, която арх. Калинов използва традиционно, когато трябва да обясни свое действие или бездействие. Днес на заседание на Комисията по архитектура и благоустройство този въпрос – за неговите действия, беше поставен остро на главния архитект Здравко Здравков, който сподели, че има строго функционално разпределение на отговорностите и тази тематика е изцяло в ресора на арх. Калинов. Дефицитът на адекватност от негова страна е по-скоро последната капка от серия от подобни ситуации, в които и в миналото се е процедирало с двойни стандарти. Донякъде беше очаквано“, допълни Иван Велков в предаването „Нещо повече“.

„Тези леки изкривявания и плъзгания по тангентата и позволяване за свои хора да се случват по друг начин нещата, вече стават нетърпими, видими и не биха могли да бъдат толерирани повече. Някои хора не разбраха, че последните две и половина години нещата в София започват да се нуждаят от много по-адекватен и стриктен регламент“.

Интервюто с Иван Велков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна