Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Потомка на български изселници в Израел превърна лична трагедия в благотворителна инициатива

Изселниците от България и техните потомци са почитани в Израел като трудолюбиви и честни, отзивчиви и щедри хора.

Тя се казва Лина Балас и е собственичката една от големите PR агенции в Тел Авив. Баща й е бил войник в българската армия, а след преселването си в Обетованата земя израства от обикновен обущар до собственик на една от бутиковите обувни фабрики. Всичко започва от констатиране на неизлечима болест на племенника на Лина Балас, аспирант в телавивския университет и много интересен музикант.

Дори такава напреднала медицина, каквато е израелската, не успя да се справи с тумора в главата на момчето и след няколко уж успешни операции, стана ясно, че са плъзнали метастази по гръбначния му стълб. Изпратиха болния младеж в хоспис за безнадеждно болни към една от добрите болници на централен Израел. Майка му непрестанно дежуреше край леглото му. През деня се редуваха и други роднини. Често я откривахме рано сутрин заспала на стола до леглото на сина си. Дори няма кресла за посетителите. Директорката на хосписа обясни, че не достигат средствата от бюджета за подобряване условията на болните, а за придружителите просто не могат да мислят. Показа ми снимки на удобни кревати с дебел матрак и достатъчно компактни, за да се поставят през деня под леглото на болния, без да пречат на грижите за него. В началото поместих банкова сметка за набиране на средства за кревати за придружителите в интернет сайтове и във вестници, но почти нямаше реакция. Тогава реших да направя кампания на собствения си рожден ден. Нали съм PR на няколко от най-известните певци и балетни трупи на еврейската държава, та ги помолих да изпълнят без пари песни на двете партита, които организирах. Отделно те внесоха пари за благотворителната акция. Привлечени от новината, че могат да чуят и гледат заедно толкова известни изпълнители, пристигнаха дори не съвсем близки приятели. Условието бе вместо подаръци да внесат пари за креватите, всеки от които струва колкото е израелската равностойност на 900 лева. Успяхме да съберем сума колкото за 10 легла. Докато в завода изпълнят поръчката, племенникът ми изгасна. На всяко от леглата ще има надпис, че е дарение в памет на талантливия младеж" разказа Лина Балас за рубриката "Кутия на доброто" в предаването "Каста дива".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от