Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР

| обновено на 27.06.19 в 14:56
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Приключиха изслушванията в Съвета за електронни медии на кандидатите за генерален директор на БНР.

Настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев посочи, че трябва да се предефинира мисията и ролята на общественото радио и да продължи дискусията за начините на неговото финансиране:

"Развитието на интернет присъствието на Националното радио – и социални мрежи, и уебсайт, и т.н., всичко това струва пари, така че това би трябвало да се предвиди от тук нататък в издръжката на обществените медии – на радиото и на телевизията. Направихме дискусия в началото на годината за проблемите в дигиталната ера и едно от нещата е именно допълнителното финансиране. Аз лично съм застъпник на модел, който да е обвързан с нарастването на БВП на страната".

Радио с дългосрочна стратегия към децата и с уникална нощна територия – това са основни приоритети в концепцията за развитие на кандидата за генерален директор Даниела Манолова, която също бе изслушана днес.

"Радио за бъдещите поколения означава радио на много и различни платформи. Така безнадеждно отдалечилата се младежка аудитория ние ще я намерим, като отидем на нейните платформи да предлагаме съдържание там, където е аудиторията. Епохата на дигиталните платформи, подкастинга и мобилните приложения е в апогея си. И ако през следващите мандати на управление на БНР този факт не стане главен фокус на дейностите и управлението му, се обричаме на неадекватна изолация, изтриваме се от картата на съвременното радио", каза тя.

Вчера се проведоха публичните изслушвания на другите трима кандидати – Светослав Костов, Митко Димитров и Валерий Тодоров.

Според процедурата за избор СЕМ определя с решение кандидата, избран за генерален директор на БНР. Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.

Кой ще бъде новият генерален директор на общественото радио, СЕМ ще обяви решението си утре.

Репортажа на Мария Костова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна