Eмисия новини
от 15.00 часа

Отменено е бедственото положение в Котел след вчерашния порой

| обновено на 27.06.19 в 19:07
40
Последици от пороя в Котел
Снимка: Стоян Радев

Бедственото положение в община Котел е отменено, съобщи кметът на общината Коста Каранашев. Всички улици са проходими и ситуацията е нормализирана. В момента се прави дезинфекция на пострадалите къщи, а БЧК раздава чаршафи и одеяла на хората, които вчерашният порой остави без покъщнина. 

Нанесените щети по първоначални изчисления са за около 500 хиляди лева, съобщи кметът Коста Каранашев, след направените повторни огледи днес: „За тези пари ще направим искане до Комисията по бедствия и аварии. Двете улици, които са на 100% развалени от бедствието може би около 4 500 квадратни метра ще трябва да се възстановят насипи, канализация и асфалтова настилка“.

Остава ограничено е ползването на питейна вода, заради замътването.

„По принцип дават го и утре да превали. Мисля, че два три дни, след утрешния дъжд ще се нормализира водата и ще бъде годна за пиене“, допълни Каранашев.

Днес Общинския съвет отпусна на бедстващите 30 хиляди лева от резерва на община за справяне с наводнението. Все още не е ясно как ще бъдат разпределени средствата за пострадалите.

След пороя кметът Коста Каранашев обяви бедствено положение

Противопожарната служба се включи в отводняването на 58 жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд Котел, Пантеона на Георги Раковски, Исторически музей, цех за пластмаси, бензиностанция и  ресторант.

От община Котел бяха осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони.

Най-тежко засегнати от пороя са четири улици в ниската част на града. Каранашев заяви, че ще иска помощ от държавата за възстановяването на засегнатите улици.

„Ще искаме помощ, защото наистина имаме по улица „Иглика“, по „Луда Камчия“, по „Кръстьо Раковски“, това са улици, „Гърневец“, които вече не съществуват. Целият асфалт е изровен, целият асфалт го няма. Така че там трябва да реагираме по най-бързия начин“.

Очаква се днес на сесията на Общинския съвет кметът да внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства. Ще бъде разкрита и дарителска сметка за подпомагане на бедстващите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Най-четени