Eмисия новини
от 15.00 часа

Тома Белев: 28% от плажовете не съществуват за Министерството на туризма

12 години депутатите не знаят какъв е предметът на Закона за Черноморското крайбрежие според природозащитника

Снимка: Нели Ангелова

Депутатите гласуваха в комисия срещу ветото на президента, наложено върху текстове от Закона за Черноморското крайбрежие, като дори не се опитаха да разберат какво им се говори. Бързането им е да покажат кой е силният и да размахат пръст на група хора, като им кажат: вие сте виновни за отпадъците по Черноморието“. Това каза пред БНР Тома Белев от групата „Бетономорие“.

По думите му, „като ограничаваш правата на хората, на собственост, не може това да бъде в полза на хората“.

„От 12 години действа Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който сега променят и чрез него сега прокарват тази наредба. Този закон имаше една основна цел – да се определят плажната ивица и плажовете и да се управляват с оглед на тяхното опазване и устойчиво използване. 12 години по-късно 1/3 от плажовете все още не са определени. 28% от плажовете не съществуват за Министерството на туризма. При дюните е още по-зле. От 110 места, където има дюни, само 43 съществуват за Агенцията по кадастър. Какво да очакваме от министерства, които са харчили нашите данъци, наемали са подизпълнители, фирми? 12 години не знаят какъв е предметът на този закон“, поясни още Белев в предаването „Преди всички“.

Мария Кавлакова от „Бетономорие“ подчерта основния проблем:

„Прескача се една цяла стъпка, която целеше да въведе качествени изисквания и регулация за българските къмпинги, каквито вече няма. В момента е по-лесно да построиш огромен хотел върху дюни, върху целия плаж, отколкото да направиш къмпинг“.

Тази вечер от 18.36 часа до 21.36 часа ще се проведе протестът „На море от бетон“ пред сградата на Народното събрание.

Интервюто с Тома Белев и с Мария Кавлакова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Песпонеделник в Широка лъка

публикувано на 29.02.20 в 11:52

Най-четени