Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за Димитър Димов от днес в Националната библиотека

В Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей "Димитър Димов в писма и спомени", посветена на 110-годишнината от рождението на писателя. Експозицията ще бъде открита в 11.00 ч. Тя съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя - семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност и др.

Извън сухите биографични факти за живота на Димов, авторите на изложбата надникват отвъд онази стъклена стена, която сам приживе творецът е поставял между себе си и останалия свят и представят образа на неговата личност чрез спомените на другите - на хората, които са го познавали, които са били негови приятели и почитатели, на колегите му, на онези, които е обичал и които са го обичали.

Богатият и прецизно подбран архивен материал - снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени дава възможност на публиката да усети както духа на времето, в което Димитър Димов живее и твори, така и да надникне през очите на другите и сам свободно да изгради неговия образ за себе си. За всеки човек този образ ще бъде по своему различен, но неизменно ще се доближава до общата представа за една изключително скромна, талантлива и работоспособна личност.

Автор на изложбата е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей "Димитър Димов", художественото оформление е на Ивелина Велинова.
Експозицията, която може да бъде посетена до 7 юли, е допълнена и обогатена с оригинални експонати - лични вещи на Димитър Димов, ценни издания от неговата богата библиотека, ръкописи, кореспонденция, които се съхраняват във фонда на къща музей "Димитър Димов" към Националния литературен музей.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!