Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Перушаната и ченгето"
Снимка: ДТ "Невена Коканова"

ИЗЛОЖБИ

В Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей "Димитър Димов в писма и спомени", посветена на 110-годишнината от рождението на писателя. Експозицията ще бъде открита в 11.00 ч. Тя съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя - семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност и др.

КНИГИ

От  18:00 ч. в зала "Вяра" на Столичната библиотека ще бъде представена новата книга на Румен Стоичков „Ожадняла река”. Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР. За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 репортажа, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала, защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет.

Също от 18.00 часа в зала „Надежда“ на Столична библиотека на премиерата на новата книга на Матей Стоянов „Незапочнат роман“. Писателят Матей Стоянов е роден на 29 януари 1940 г. в Бургас. След като завършва българска филология в СУ „Кл. Охридски“, той сменя доста работни места. Започва като редактор във „Външни новини“ в БНР, след това е журналист в „София прес“, преминава през издателство „Народна младеж“, за да стигне и до в. „Народна младеж“. Автор е на много текстове за песни, на няколко поетични и белетристични книги и романи, сред които „Млечна зрелост“, „Артистично лято“, „Ники Франсето и Алес гут“.

Един от най-интересните и самобитни съвременни български поети, майстор на метафората и неочакваните образи, ще гостува в Литературния клуб на Столична библиотека от 18:30 ч. В представянето ще участва Цветана Милчева, ще чуем рецитал на автора, който освен това ще отговаря на въпроси от публиката и ще раздава автографи. Входът е свободен, а книгите на Николай Милчев ще бъдат изложени във витрина на втория етаж в направление „Обслужване на читатели“ през целия месец юни.

ТЕАТЪР

Ямболският театър гостува в 19.00 часа на сцената на Театър "Българска армия" с брилянтната комедия с криминална нишка "Перушаната и ченгето".

Една неочаквана комедия, изградена от лавината на човешките взаимоотношения, абсурдните постъпки и сблъсъка на представите с реалността, ви очаква в 19.00 часа на Камерна сцена "Любен Гройс". "Абсурдно лице, единствено число" от Алън Екбърн ще представят абсолвентите на проф. Елена Баева.

Театър "Инверсия" ще представи от 19.30 часа в "Нов театър НДК" постановката на Симона Попова "Индже" по Йовков.

"Самотният запад" от Мартин Макдона е предложението на Театър "199". Постановката на Владимир Люцканов е с участието на Ивайло Христов, Малин Кръстев, Николай Луканов, Мила Люцканова. Началото е в 20.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна