Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски пожарникар спаси живота на удавник

Динко Анастасов

Бургаски пожарникар спаси мъж от удавяне. Динко Анастасов успява да върне към живота човек от Омуртаг, след като го вижда, че умира в морето, на централния плаж в морския град.

Мъж от Омуртаг живее втори живот, след като за малко не намира смъртта си в морето. Човекът, който го спасява е Динко Анастасов, водач на противопожарен автомобил на летището, пожарникар с 30 – годишен опит. А инцидентът се случва в понеделник, около 19 ч:

„Някакъв човек, на два метра от мен във водата, по очи и разтворил крака… Скочих веднага и го извадих на брега. Започнах да му правя масаж на сърцето. Нямаше пулс, нито дишаше. Той се възстанови малко, започна да диша. Излезе му вода от устата. Почнах да му правя изкуствено дишане уста в уста. След това пак продължих с масажите, започна да му излиза пяна от устата. През цялото време само масажи му правих, докато дойде медицинската служба, но имаше вече признак на живот в него“

Спешният екип идва бързо, човекът е откаран в болница, а на следващия ден, приятел на пострадалия се обажда на Анастасов, за да му каже, че мъжът вече е контактен. Това далеч не е първият случай, в който пожарникарят спасява хора от удавяне, мъжът от Омуртаг е петият. А Динко Анастасов, както всички истински герои, не се чувства такъв:

„Не се чувствам герой. Не мислех много-много и направо започнах да действам. Мислех за това, което знам – как да му помогна“

А пострадалият ще бъде изписан от болницата днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна