Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 590 млн. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите 4 месеца на 2019-а г.

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Приходите от международен туризъм за първите 4 месеца на годината възлизат на близо 590 милиона евро. Това е ръст от 4,2 % в сравнение със същия период на миналата година, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците в Пловдивския икономически форум.

"От 2015 г. до 2018 г. ръстът е 34%, а на приходите - с 12% от БВП на страната се формира от туризъм, 11% осигуряваме заетост".

Николина Ангелкова коментира пред журналисти и приетите промени в Закона за шума. Припомням, че те провокираха недоволство сред ресторантьорите и собствениците на заведения, а днес те внесоха искане в президентството - държавният глава да наложи вето на новите регулации:

"Законът е приет, трябва да се спазва. Всеки има право да изрази своето мнение".

Николина Ангелкова припомни, че Министерството на туризма винаги е подкрепяло предложенията на бранша да има специален статут на националните курорти и това е заложено в промените в Закона за туризма.

"Местните власти, според нас, трябва да определят съвместно с бизнеса дали и как да има зониране в националните курорти. Например, Албена, мога да преценя, че е курорт изцяло за семеен туризъм и сами да определят правилата по отношение на часовия пояс. В крайна сметка тепърва предстоят дискусии по темата".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!