Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европол: Заплахата за Европа остава след разгрома на „Ислямска държава“

Снимка: europol.europa.eu

Европейците са били в по-голяма безопасност във връзка с джихадистки атаки през миналата година отколкото във всеки един момент от обявяването на „халифата“ „Ислямска държава“ през 2014 г. Броят на осуетените атаки обаче, включително планове за използване на отровни химикали, показва, че заплахата остава, сочи нов доклад на Европол, цитиран от Ройтерс.

Тринадесет души са убити, а 46 са ранени в атаки на джихадисти в Европа през 2018 г. Данните са далеч по-ниски от 2014 г., когато „Ислямска държава“ поема контрол на една трета от Ирак и Сирия и започва кампания насмъртоносни атаки на Стария континент.

Всички удари през миналата година в Европа са извършени от „вълци единаци“, използвали огнестрелни оръжия и ножове. Подобни доморасли атаки са по-малко смъртоносни от извършените от бивши бойци, но Европол казва, че те са по-трудни за забелязване и задържане от полицията.

„Докладът на Европол подчерта, че тероризмът все още представлява реална и настояща заплаха за ЕС“, заяви еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна