Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генуа се раздели със своя мост-символ „Моранди”

| обновено на 28.06.19 в 13:05
Взривяването на пилоните на моста стана едновременно в 9,37 ч местно време.
Снимка: БТА

Италианският град Генуа се раздели със своя мост-символ „Моранди”. Днес бяха взривени два от пилоните му и започва поставянето основите на нов мост.

Преди 10 месеца част от построения през 60-те години на XX век мост „Моранди” на магистралата към Франция падна и взе 43 жертви.

Взривяването на пилоните стана едновременно в 9,37 ч местно време и бе предавано директно от телевизии и електронни медии. То продължи само 6 секунди и поради това, че бе използвана специална технология от водни стени, силни вибрации не бяха усетени. Но все пак облак от прах и водни струи се издигнаха към слънчевото небе над града. Морският вятър го насочи посока север и очакванията са , че няма да има сериозни замърсявания на околната среда поради употребата на свръхмодерната технология. Едно зрелищно събитие, уникално по рода си не само за Генуа, но и за цяла Италия.

Поради това, че мостът се намираше в един от кварталите на града, бяха евакуирани 3400 жители. Той  се издигаше на 90 метра височина и бе дълъг повече от километър. Построен през 60-те години на миналия век, представляваше важна транспортна връзка за цяла Италия. От днес започва полагането  основите на новия мост по проект на известния генуезки архитект Ренцо Пиано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени