Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Пламен Богданов напуска Националния военен университет

Бригаден генерал Пламен Богданов

Началникът на Националния военен университет във Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов е подал рапорт до министъра на отбраната Красимир Каракачанов за освобождаване от поста и напускане на системата на въоръжените сили. Новият началник на висшето училище трябва да бъде назначен с указ на президента по предложение на Министерски съвет.

Бригаден генерал Пламен Богданов ръководи Националния военен университет „Васил Левски“ от четири години. В рапорта до военния министър той посочва лични причини за напускането. Пред „Хоризонт“ бригаден генерал Богданов обясни, че решението му за оттегляне е принципно, защото като офицер от Военновъздушните сили не счита за редно и морално да ръководи военния университет след отделянето на авиационния факултет в Долна Митрополия като самостоятелно висше военно училище. До две седмици се очаква министър Красимир Каракачанов да внесе предложение до Министерски съвет за освобождаването и назначаването на нов началник на Националния военен университет, а указът се издава от президента.

Този месец е патронният празник на военния университет и производството на младите офицери. До края на годината се очаква да бъдат сключени договорите за част от ремонтите в университета, за които държавата отпусна 15 милиона лева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени