Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма свободни места за палатки и каравани край емблематичния къмпинг "Корал"

Няма свободни места за палатки и каравани край емблематичния къмпинг "Корал". Бунгалата до къмпинга също са пълни. Така започва активният туристически сезон на юг от Бургас. Как изглежда един от трите екоплажа в страната и готови ли са туристите да регистрират палатките и караваните си, каквито са новите изисквания на Община Царево.

Къмпинг "Корал" се намира на 2 км от Лозенец. Плажната ивица е широка и дълга близо 800 метра. От двете страни плажът е маркиран от хотели, построени на метри до брега. Всъщност това е един от малкото останали неурбанизирани плажове по Южното Черноморие и се предпочита от любителите на спокойствието и природата. 

От 10 години всякакъв инвеститорски интерес за останалото незастроено късче земя се посреща с яростни протести на природозащитници. Преди началото на миналия туристически сезон гората край къмпинга беше оградена с бодлива тел от частна фирма, която е собственик на терена. Сега голяма табела „Частен имот“ посреща туристите на "Корал" и плажът остана недостъпен за автомобили. Всъщност за първа година на плажната ивица каравани няма, а палатките са не повече от 20. Много от туристи са взели със себе си и домашните си любимци, които тичат необезпокоявани, без намордници по плажната ивица. Тоалетни, кофи за боклук и заведения няма. Една от най-коментираните теми от туристите на "Корал" е новата наредба на Община Царево, според която собствениците трябва да регистрират всички палатки и каравани седмица преди да пристигнат на къмпинга. 

През последните 2 години Община Царево извършваше масови проверки на плажа Корал. Десетки собственици бяха санкционирани за поставените там палатки и каравани. По съдебен ред обаче бяха отменени повечето от глобите. Този сезон проверките все още не са започнали, а докога ще продължи битката между любителите на дивото къмпингуване и Общината, можете да чуете от репортажа на Даниела Костадинова от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени