Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европарламента

| обновено на 03.07.19 в 18:39
Давид-Мария Сасоли
Снимка: БТА

Евродепутатите избраха днес италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на институцията.

Сасоли, кандидат на групата на Социалистите и демократите (С&Д), получи 345 гласа на втори тур и така с 11 гласа преодоля бариерата, необходима за абсолютното мнозинство при 667 валидни гласове.

Втори в надпреварата остана кандидатът на Европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил със 160 гласа. Трета бе кандидатката на Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер със 119. Най-малко гласове взе кандидатката на Европейска обединена левица/Северна зелена левица Сира Рего - 43.

В обръщение непосредствено след обявяването на резултатите, новият председател Сасоли заяви, че събитията принуждават към поемане на все по-сериозна отговорност. Като част от тях той изброи миграцията, безработицата, климатичните промени. „Трябва да преоткрием духа на основателите на ЕС, които успяха да отстранят враждебните действия и позволиха напред да излязат демокрацията, човешките права и равенството“, каза Сасоли.

Нито един от кандидатите за председател на Европейския парламент не успя да събере необходимите 332 гласа на първи тур, на който Сасоли получи 325 гласа или 8 по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство, Ян Захрадил – 162, Ска Келер – 133, Сира Рего – 42. 

Малко преди началото на първия вот четиримата кандидати представиха вижданията си за поста, за който кандидатстват. 

По процедура евродепутатите могат да гласуват в три тура, докато един от кандидатите получи абсолютно мнозинство. Ако това не стане, следва четвърти тур, на който се състезават получилите най-много гласове 2-ма кандидати, а за избран се смята този, който е взел най-много гласове.

Сасоли каза при представянето на кандидатурата си: 

"Кандидатирам се за председател на Европейския парламент само защото смятам, че Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля. Има сериозни предизвикателства на хоризонта, които ще ни поставят на сериозни изпитания, а те заплашват дори самата идея за ЕС. Ние можем да ги преборим, само ако останем единни". 

Вчера около кандидатурите на социалистите се завъртя и името на Сергей Станишев, но по-късно се разбра, че той сам е помолил да не бъде издиган за поста.

Сасоли (63 г.) е член на лявата италианска Демократическа партия, а преди да стане част от нея работи като журналист. Избран е за евродепутат през 2009 г., а настоящият му мандат в институцията е трети.

Той трябва да изкара две години и половина на новия пост – половината от мандата – преди да го предаде на член на дясноцентристката Европейска народна партия. 

На брифинг, след като бе избран, той заяви: „Има нужда от промяна на регламента от Дъблин, така че да се даде възможност страните-членки да си сътрудничат повече помежду си. Затова се обърнах към Европейския съвет, за да ускори дебатите по въпроса. Всеки път, когато нещо се случи, гражданите питат: „Къде е Европа?“ За да действа обаче, тя трябва да има необходимите условия. И това е нещо, което Съветът трябва да чуе - парламентът ще му напомни да поеме отговорностите си възможно най-бързо.

Сасоли отхвърли твърденията, че е компромисна фигура на Съвета и заяви категорично, че е човек на парламента.

Пред „Хоризонт“ евродепутатката от либералната група „Обнови Европа“ Фабиен Келер определи новия председател „като фигура, която внася  равновесие във високите постове заедно с вчерашните назначения в Европейския съвет“. На въпрос за разделението между социалистите с кандидатурата на Сергей Станишев тя заяви:

„Разбира се, имаше дебати. Много беше трудно да се направи изборът, тъй като една личност няма как да представлява всички усещания и очаквания. Затова ние толкова се придържаме към коалиционните споразумения, които са на път да приключат. И именно те ще са в основата на въпросите, които ще задаваме на кандидатката за председател на Европейската комисия и нейните членове. 

Евродепутатката от С&Д Клара Агилера определи Сасоли като „сериозен човек с дълбоки познания за Европа и убеден европеец“. На въпрос на кандидатурата за Станишев, тя отговори: „Няма никакъв проблем със Станишев. Само че ние, социалистите, смятаме, че не трябва да ни налагат ничие име, когато постът може да бъде зает от социалист. Не може да ни го налага никой отвън – нито Еврокомисията, нито Европейският съвет. Не позволяваме да ни налагат една личност. Ако е човек от групата на социалистите, ние решаваме кой да бъде той“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени