Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Василий Топузлиев:

На човек отвътре му идва да бъде добър, има причини да не сме такива

Отец Василий Топузлиев

В днешния материален свят, в който понякога се губим в "джунглата" на различни възприятия и състояния, придобива много важно значение въпросът за християнските ценности и възпитанието в тях. Заедно с това все по-често осъзнаваме необходимостта да се обърне повече внимание на децата и тяхното духовно израстване още от малки, каза пред Радио София отец Василий Топузлиев, иконом на църквата "Свети свети Кирик и Юлита" в Банкя и председател на църковното настоятелство "Свети Лазар. Този вид възпитание се е приемало най-често като семейно възпитание, но в даден момент няколко поколения израснаха, без да имат по-дълбоки познания в една много ценна област от нашия живот - вярата. Именно когато нямаме необходимата информация за духовата страна на битието, ставаме много лесна плячка за нашите духовни врагове.

Отец Василий изтъкна, че духовното познание е нужно също, за да можем да отстояваме вярата си във време, в което вървим все повече към нейното оскъдяване. Той припомни, че на втората неделя след Петдесетница се чества паметта на всички български светци, оставили огромна съкровищница и добави:

На моменти наистина ми се струва прави тези, които казват, че приличаме на просяк, който спи върху чувал със злато. Ние имаме на какво да стъпим, не само имаме с какво да се похвалим, а имаме от какво да възползваме. И, ако не го правим, това наистина е жалко.

Отец Василий и водещата Анелия ТорошановаОще от най-древни времена е познат изразът, че всяка душа по природа е християнка - на човек отвътре му идва да бъде добър. Когато не сме такива, това е защото нямаме достатъчно познание, достатъчно вяра, достатъчно основание да сме мотивирани да бъдем добри. За да оцелеем трябва да познаваме нашия Творец, да възстановим загубената връзка с него и да се възползваме от оная благодат, която ни се дава всеки ден с отворени сърца и души, насърчи ни отец Василий Топузлиев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна