Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дойче банк" намали прогнозата си за британския икономически растеж с оглед на несигурността около Брекзит

Свързаните с Брекзит рискове вредят на личните разходи, докато жилищният сектор и заетостта ще пострадат с оглед на несигурността по отношение на условията за изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз, съобщиха в четвъртък икономисти на "Дойче банк".

Това накара германската банка да понижи прогнозата си за британската икономическа експанзия през настоящата година до 1,2% от предишна оценка за растежа на БВП с 1,5%.

Жилищният пазар е изправен пред трудности в близко бъдеще, като и ситуацията с трудовия пазар започва да се заоблачава, показват последните икономически данни. Резултатите от последните проучвания пък сочат за значително влошаване на напредъка в заплащането и темповете при разкриване на нови работни места.

Прогнозите на германския кредитор подчертават слабостта при растежа в частния сектор и инвестициите, като в същото време прогнозните индикатори се намират на най-ниски нива от десетилетие насам.

Стивън Баркли, британският държавен секретар, отговарящ за Брекзит, пък заяви по-рано днес, че не може да изключи дори възможността от икономическа рецесия в случай, че Великобритания не сключи споразумение с европейската администрация в Брюксел преди напускането на съюза.

Говорейки за телевизия Sky News, Стивън Баркли посочи, че правителството в Лондон е решено да облекчи рисковете от недостиг (дефицит), инфлация, натовареност на граничния трафик и икономическа рецесия, но не може да изключи нищо от това в резултат на Брекзит.

Според него е по-добре Великобритания да напусне ЕС със сделка и отбеляза за наличието на "добре установени планове" от страна на големите фирми в Обединеното кралство. "Беше свършена много работа по отношение на частния сектор, супермаркетите и други, за да гарантираме, че ще се подготвим по най-добрия възможен начин", посочи той в днешното си интервю.

Баркли допълни, че кабинетът на заминаващия си премиер Тереза ​​Мей "работи изключително усилено" по мерките, които да се проведат в случай на неконтролиран Брекзит. Той подчерта, че информационната кампания за компаниите ще бъде стартирана през есента в периода до крайния срок на 31-ви октомври. Той също така отбеляза, че вече минаха три години от референдума във Великобритания в подкрепа на Брекзит, като е необходимо ускоряване на подготовката за напускане на ЕС, за да се избегне негативна реакция от страна на британските граждани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени