Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският парламент одобри цифров данък от 3% за технологичните интернет гиганти

Френски парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Долната камара на парламента във Франция одобри в четвъртък въвеждането на данък от 3%, който ще трябва да плащат на френската хазна технологични интернет гиганти като "Амазон" (Amazon), "Гугъл" (Google) и "Фейсбук", съобщиха местни медии.

Законопроектът, който има за цел да спре мултинационалните компании да избягват данъци чрез установяване на техните седалища в страни с ниски налози в рамките на Европейския съюз, ще изисква от цифровите технологични компании с глобален приход от над 750 млн. евро да плащат данък в размер на 3% върху техните френски приходи.

Министерството на финансите на Франция изчислява, че само в рамките на настоящата година чрез този данък ще бъдат събрани около 500 млн. евро, като тази сума ще се увеличи "бързо".

Законопроектът беше приет от Националната асамблея (долната камара на френския парламент) и ще бъде изпратен в Сената (горната камара) за окончателно одобрение през следващата седмица.

Френското правителство предложи за пръв път този законопроект през месец март. Впоследствие финансовият министър Бруно Льо Мер заяви през април, че правителството е "решено" да наложи данъка и че около 30 технологични цифрови гиганти, повечето от които са базирани в Съединените щати, ще бъдат засегнати от новия налог.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!