Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив растеж на европейските борси към едногодишни върхове

И трите основни фондови индекса на Уолстрийт приключиха с рекордни върхове търговията в сряда

В четвъртък европейските акции поскъпват предпазливо, като основните борсови индекси се намират в подем за шеста поредна сесия на търговия, доближавайки едногодишни върхове, въпреки че търговията е сравнително тънка и неликвидна с оглед на Деня на независимостта в САЩ (4-ти юли).

През вчерашната по-кратка търговия на Уолстрийт заради предстоящия празник, и трите основни американски фондови индекса достигнаха исторически върхове. Индексът DJIA нарасна с близо 180 пункта (0,67%) до рекордно ниво от 26 966 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,77% до трети пореден рекорден връх в рамките на тази седмица от 2 995,82 пункта и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,75% до  исторически връх от 8 170,23 пункта.

Основна подкрепа за оставащия в сила инвеститорски риск-апетит и от двете страни на Океана продължава да оказват най-вече очакванията за скорошно намаляване на лихвените ставки от водещи централни банки като ЕЦБ и Федералния резерв.

Инвеститорите се надяват, че предложената за следващ шеф на ЕЦБ - Кристин Лагард (досегашен директор на МВФ) ще продължи настоящите намерения на сегашния шеф на ЕЦБ Марио Драги за предстоящо предприемане на допълнителни стимулиращ мерки, включващи или допълнително понижаване на рекордно ниските лихвени ставки, или стартиране на нова програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", на фона на забавящия се икономически растеж и ниската инфлация в региона на единна валута.

Тези очаквания се потвърждават от продължаващия и днес солиден спад на доходността на държавните еврооблигации към рекордни дъна, като доходността на 10-годишните германски облигации се понижи до -0,409%, пробивайки за пръв път под определената от ЕЦБ депозитна лихва на ниво от -0,40%. От началото на годината досега доходността на немските дългосрочни облигации се понижи с цели 65 базисни пункта (с 0,65%).

За последно лихвата на 10-годишните книжа на Германия се търгуваше близо до определената от ЕЦБ лихва по време на глобалната финансова криза преди едно десетилетие.  През декември 2008-а година депозитната лихва на ЕЦБ беше на ниво от 2,75%, като в същото време доходността на 10-годишните немски облигации се понижи до 3,04%, след което на 12-ти декември проби, но само за кратко, под основната лихва на централната банка.

Солиден спад отчита и доходността на италианските облигации, след като в сряда Европейската комисия оттегли заплахата си за стартиране на дисциплинарна процедура спрямо Италия относно публичните финанси на страната. От началото на седмицата доходността на 10-годишните италиански облигации вече падна с над 50 базисни пункта (с над 0,5%) към 1,576%, след като през миналата година тя скочи до 3,78%.

Това поведение на европейския дългов пазар с оглед на очакванията за скорошни стимулиращи парични и лихвени политики от страна на ЕЦБ продължава да се отразява позитивно на  фондовите борси на Стария континент.

Подкрепа за инвеститорския риск-апетит оказват и информациите от Вашингтон и Пекин за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай, както и решението на ЕК да не стартира дисциплинарна процедура спрямо Италия.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,12% към 393 пункта, като по-рано през деня дори достигна 12-месечен връх от 393,40 пункта (най-високо ниво от юни 2018-а година). Очакванията за по-ниски европейски лихви помогнаха за възстановяване на загубите на европейските борси от месец май и за подновяване на силното възходящо рали през 2019-а година, като от началото на годината насам индексът Stoxx Europe 600 вече се повишава с над 16%.

Германският индекс DAX 30 се повишава в четвъртък с 0,16% към най-висок връх от август 2018-а година, френският индекс CAC 40 - с 0,1%, а британският FTSE100 - с 0,05%.

Най-силен ръст от 0,72% към двумесечни върхове бележи основният фондов индекс на борсата в Милано - MIB благодарение най-вече на рязко поскъпване с около 3% на акциите на италианските банки, след като властите в Рим успяха да убедят ЕК, че новите мерки, представени по-рано тази седмица, ще спомогнат за привеждане на растящия дълг на страната в съответствие с фискалните правила на ЕС.

Информациите за подновяване през следващата седмица на търговските преговорите на високи ниво САЩ-Китай пък се отразяват позитивно на акциите на автомобилните компании, като общия европейски автомобилен индекс SXAP се повишава с 0,5%.

Акциите на Volkswagen  поскъпват с 0.72%, на Fiat Chrysler Automobiles - с 0,25%, на BMW - с 1,25%, на Renault - с 0,51% и на Daimler - с 0,12%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени