Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На излет в планината - не подценявайте опасностите

Снимка: pixabay.com

Лято в планината - не звучи ли прекрасно? Разбира се, свежият ден сред природата ще ни донесе незабравими позитивни емоции, чист въздух и спокойствие. Ще повиши физическата ни активност, а заедно с това и доброто настроение. Въпреки това, планината е непредвидима, времето се променя буквално за минути, а пътеките могат да ни отведат до непознати за нас места. Какво трябва да знаем, преди да заминем на излет в планината?

Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба съветва да проучим маршрута си предварително, да сме наясно с възможностите на планинския си водач и ентусиазма на цялата група. Задължително условие е да проверим метеорологичните условия в местността на нашия преход. Необходимо е също да проверим познанията на групата за оказване на първа помощ при инцидент. Не бива да забравяме да информираме наши близки или приятели за планинските си планове, продължителността и точната локация на разходката ни.

Трябва да сме добре екипирани с обувки, подходящи за планински условия, дрехи в ярки цветове, които да са достатъчно топли и изработени от ветро- и водозащитни материи. Препоръчително е да имаме резервен чифт дрехи, шапка и ръкавици, независимо от високите температури. Очила и слънцезащитни кремове също са задължителна част от планинската ни екипировка.

Сн. Луиза Лазарова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени