Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пробуждането на природата“ в комплекс Двореца - два артистични погледа към естественото

Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова в съвместна изложба в Балчик

4
Снимка: http://pronewsdobrich.bg
Съвместната изложба „Пробуждането на природата“ на две художнички - от България и Франция, ще бъде открита днес в Каменната зала на Държавния културен институт Двореца в черноморския град Балчик. 

Елена Панайотова има зад гърба си над 25 самостоятелни изложби в редица държави по света. Нейните предпочитания са към графиката, инсталацията и живописта. Ан дьо Колбер-Христофоров произхожда от известната във Франция фамилия Колбер, най-яркият представител на която е Жан-Батист Колбер - финансов министър и министър на моретата и търговията на Краля Слънце - Луи ХIV. 
Художничката е носител на много френски и международни награди, сред които златен медал от Международния салон в Рим, наградата на фондация Бернхайм, Париж , трета награда на Международното изложение в Брюж, Белгия, награда за стенопис на Националното дружество за изящни изкуства на Франция и др. Настоящата изложба „Пробуждането на природата“ включва живопис, рисунки и гоблени. 

Картините на родената в красивия Прованс Ан дьо Колбер-Христофоров се отличават с дълбока чувствителност, многоцветност и колорит, присъщ на тази част от Франция. Като своя най-голяма муза обаче тя определя душевността и чувствата, които бушуват в нея, докато рисува. Със своя съпруг проф. Боян Христофоров се среща малко след Втората световна война и оттогава досега са неразделни.

В Балчик Ан дьо Колбер излага свои картини за втори път. Влюбена е в българската природа и в талантливите ни хора, с които е имала щастието да се срещне през годините.

В изложбата участие вземат и картините на географски карти на Елена Панайотова. Макар и много различни като стил, двете по-скоро се допълват, отколкото да се самоизключват.

"На мен ми се струва, че както сме много различни, така и именно може би този контраст още повече ни помага да сме заедно без да си пречим, защото показваме всъщност различни гледни точки към някаква действителност, която ни вълнува", сподели пред "Хоризонт" Елена Панайотова.

Многоцветността в картините на Ан дьо Колбер е наистина завладяваща. В почти всяко едно от платната има слънце, но нито едно от тях не е нарисувано в една и съща гама.

"Рисувам слънце, защото мисля, че въпреки всичко лошо, което има в живота,трябва човек да е оптимист", разказа Ан дьо Колбер-Христофоров за предаването "Преди всички".

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна