Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед вижда нарастване на несигурността относно икономическите перспективи

Федералният резерв заяви в петък, че несигурността относно икономическите перспективи се е увеличила през последните месеци, но отбеляза, че основните фундаменти на икономиката на САЩ остават относително стабилни.

В своя редовен шестмесечен доклад до Конгреса на САЩ централната банка заяви, че американската икономика остава на стабилна основа след десет години на експанзия, но инфлацията е потисната.

Докладът обаче отново напомня неотдавнашното предупреждение на членовете на Фед, че търговската политика, забавянето на световния растеж и други въпроси, създават все по-голям риск за икономическите перспективи.

"От началото на май насам общата насока на постъпващата информация за икономическата активност стана малко по-песимистична, а несигурността по отношение на икономическите перспективи се увеличава", посочи централната банка. С оглед на това централните банкери "ще действат по подходящ начин, за да поддържат икономическата експанзия", се казва в доклада.

Пазарът на труда все още се засилва, докато увеличаването на заплатите отслабва, смята Федералният резерв. Що се отнася до корпоративните разходи, в докладът на централната банка се отбелязва, че през тази година се наблюдава рязък спад, но потребителските настроения остават стабилни. Фед отдава отслабването на износа на въвеждането и на последвалото увеличаване на тарифите за внос в Съединените щати и в световен мащаб.

Председателят на Фед Джером Пауъл трябва да представи доклада и да даде показания в сряда и четвъртък през следващата седмица пред финансовите комисии на Конгреса и на Сената на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени