Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много обичам думите, много обичам българския език

БНР Новини
Иван Налбантов
Снимка: БГНЕС

Тази година награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство получи актьорът Иван Налбантов. В предаването „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ с него разговаря Боряна Георгиева. „Трябва да натрупаш много роли, много години, много сценичен прах да погълнеш, за да стигнеш до награда за цялостно творчество“, посочи водещата.

Иван Налбантов се качва на сцената на Военния театър за първи път още като студент през 1963 г. и все пак смята, че признанието трябва да се дава на по-ранна възраст, за да бъде стимул. Пресъздавал е роли от различни епохи, но сам е избрал времето, в което живее. Студент в курса на прочутия проф. Кръстьо Мирски, а днес сам преподавател, Иван Налбантов държи да научи студентите си най-напред на дисциплина. Да закъснееш за представление, имаш оправдание, само ако не си жив, смята известният актьор. За него магията на актьорското майсторство е във вярата, че се променяш, в обличането на костюма. Сред любимите му роли са Найден в „Майстори“ на Рачо Стоянов, Шарл VII в „Света Йоана“ на Бърнард Шоу, Лопахин във „Вишнева градина“ на Чехов.

Иван Налбантов пише и поезия, която също е свързана с театъра. Първата му стихосбирка се нарича „Антракт“. „Много обичам думите, много обичам българския език, сякаш създаден за добър театър“, сподели актьорът.

(Предаването е излъчено за първи път на 22 май 2019 г.)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени