Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симулатори с изкуствен интелект пресъздават реални ситуации на пътя

| обновено на 08.07.19 в 18:06
Симулатор за обучение на начинаещи шофьори
Снимка: Златина Йовкова

От днес могат да бъдат изпробвани симулатори с изкуствен интелект, пресъздаващи реални пътни ситуации, които могат да бъдат използвани в обучението на начинаещи шофьори. Именно това е и целта на Института по пътна безопасност, по чиято инициатива се тестват устройствата. Симулаторите ще бъдат на разположение на желещите да ги използват в няколко столични мола, като предстои да бъдат показани и на водачи в Бургас и Варна.

Представените днес устройства, широко застъпени в учебните центрове в Германия, имат 7 модула за обучение на начинаещите шофьори, помощ на учащите от гласов асистент и визуализация чрез три LCD екрана. Според данните там, въпросните разработки довеждат до 7% по-висока успеваемост при преминаването на теоретичните изпити и до 22% по-голям успех при практическия изпит. Именно заради тази статистика Институтът по пътна безопасност настоява и школите у нас също да започнат да прилагат в обучението на кандидат-шофьорите такива симулатори. Още повече, след като близо 16-17% от пътните инциденти в страната са с участието на млади шофьори на възраст между 18-24 г.

И зам.-кметът Дончо Барбалов изпробва симулатора

Росен Илиев от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция "Полиция" отбеляза именно недостатъчната подготовка на водачите:

Второ, липсата на обективност и чувството дали той владее колата. Много често млади шофьори създават тези ситуации и ПТП с излизане от пътя, в крайпътни дървета, което показва, че самият водач, тук нямаме намесен чужд фактор, за съжаление не е оценил пътните условия.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева отбеляза, че през следващата година планират да въведат програма за дигитализация на професионалното образование:
И в рамките на този проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде дадена възможност да се закупува модерна техника и апаратура, в това число и подобни симулатори, каквито виждаме днес тук.

Сачева допълни още, че симулаторът дава възможност за младите хора да попаднат в среда, в която трудно могат да попаднат в учебна обстановка, както и че почти 2500 ученици годишно учат професии, за които се изисква шофьорска книжка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!