Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Повече субекти трябва да излязат на свободния енергиен пазар

Обмисля се дългосрочните договори за продажба на ток на борсата да отпаднат в сегашния си вид

Снимка: БГНЕС

Големите енергийни потребители многократно алармираха за манипулации с цената на електрическата енергия на свободния пазар, които вдигат ставките до 200 лева за киловатчас, което е най-високата цена в Европа.

Да се направят проверки от контролните органи и да се направят стъпки, в това число и законодателни, които да изчистят проблема. Затова призоваха работодателските организации. В противен случай излизат на протест.

В енергийната комисия на Народното събрание се обмисля дългосрочните договори за продажба на ток на борсата да отпаднат в сегашния си вид и да бъдат заместени от друг механизъм, при който предприятията да си осигуряват електроенергия за по-дълги периоди.

„Нито участниците, нито производителите бяха подготвени за свободен пазар, който няма да се определя само от вътрешното търсене и предлагане, а и от външното търсене. Това показва, че сме много нисколиквиден пазар. И когато се появят едни по-дългосрочни договори, пазарът „ден напред“, който е основополагащ и показващ коя е пазарната цена, започва да страда. Кривата на предлагане се изкривява поради ниската ликвидност“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ Валентин Николов, председател на комисията по енергетика в парламента.

Според него има проблем в две насоки:

„Ние все още действаме като локална борса, от която може да се взема евтина електроенергия. Токът може да бъде изнасян и това става обикновено там, където е по-скъп. Трябва да търсим свързаност в региона, за да се изравняват цените. Вторият проблем е в зависимостта ни от дъждовете и снеговалежите, тъй като сме слабо водоснабден регион“.

По думите на Николов трябва се осигурят повече субекти, които да излязат на свободния пазар:

„Обмисляме вариант как да се регламентират количествата „ден напред“ и количествата, които са на дългосрочни договори“.

Интервюто с Валентин Николов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна