Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експерти обсъждат контрола върху фалшификатите в изкуството

Снимка: БГНЕС

Експерти обсъждат в Министерството на културата разработването на механизъм за превенция и контрол на производството, предлагането и продажбата на фалшиви произведения на изкуството. 

Това се случва, след като Върховна касационна прокуратура е била сезирана с жалба от Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството. Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник. Същите са били изложени в галерия "Структура" в София, но е установено, че представляват фалшификати.

"Това е едно доста вредно влияние, една вредна дейност, която влияе доста пагубно както на търговците, на колекционерите, така и на обикновения потребител, купувач на произведения на изкуството", каза в предаването "Преди всички" Александър Трайков, който оглавява Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата.

Основни участници в срещата са Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи, които конкретно се занимават с този тип престъпления и измами. Включват се още Съюзът на колекционерите, Асоциацията на търговците на произведения на изкуството, представители на Националната художествена галерия и Съюза на българските художници.

Фалшификати се откриват трудно, посочи пред "Хоризонт" Александър Трайков. "Като цяло в Закона за културното наследство темата за фалшификатите е засегната само в частта, в която при положение, че съществуват данни при нас, ние сме длъжни да уведомим Министерството на вътрешните работи и, съответно, Прокуратурата, за да могат те като разследващи органи да си свършат своята работа", поясни той.

Според Трайков една от целите на експертната среща е подобряването на контролната дейност и обмена на информация между заинтересованите институции и  неправителствени организации. 

"Престъпления винаги е имало, има и ще има престъпления. Дали ще бъдат свързани те в сферата на културното наследство, дали ще бъдат в друга сфера, това си е отделен въпрос, но престъпления винаги ще има. Гледаме да минимализираме щетите към обществото, към държавата, към частните колекционери, галеристите, които също са изключително засегнати последно време", коментира Александър Трайков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от