Eмисия новини
от 17.00 часа

Наталия Киселова: „Тримата големи“ да се разследват, както и другите административни ръководители

Снимка: БГНЕС-архив

Конституцията е предвидила еднакъв правен статут от гледна точка на определени елементи от правния статус на т.нар. "трима големи" – председателите на върховните съдилища и главния прокурор, заяви пред БНР Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, по повод информации, че в Министерството на правосъдието се подготвя питане до Конституционния съд дали друга институция извън прокуратурата може да води разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

„В този смисъл и Конституцията към настоящия момент ни казва, че те се освобождават от длъжност на едни и същи основания, които са основания за всички магистрати. Въпросът тук е трябва ли да има различен ред, по който да бъдат отстранявани от длъжност. Защото то може да е за предполагаемо престъпление, поради фактическа невъзможност, поради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения от тези трима административни ръководители. В този смисъл министърът направи една крачка – говори с гилдията, но трябва да направи и втора крачка – да разговаря с политическите партии в парламента, преди да се реши как ще се постъпи“, каза Киселова в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Тя уточни, че по този въпрос Министерският съвет е този, който може да сезира Конституционния съд.

Според Киселова редът, по който „тримата големи“ трябва да бъдат отстранявани или разследвани, трябва да бъде идентичен с другите административни ръководители.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Намериха незаконен улов в Монтанско

публикувано на 04.12.19 в 17:05