Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Фед Джером Пауъл намекна за понижение на американските лихви в края на месеца

Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в сряда, че икономическите перспективи не са се подобрили през последните седмици, което сякаш е индикация, че централната банка на САЩ може би се подготвя да намали референтния си краткосрочен лихвен процент на заседанието в края на настоящия месец.

Опасенията относно търговската политика и слабата глобална икономика "продължават да оказват влияние върху американските икономически перспективи", като Федералният резерв е готов да "действа по подходящ начин", за да поддържа десетгодишната икономическа експанзия, посочи председателят на Фед Джером Пауъл в речта си, която той ще представи по-късно днес пред Финансова комисия на Конгреса на САЩ. "В същото време инфлационният натиск остава приглушен", каза той.

Г-н Пауъл отбеляза, че докато трудовият пазар в САЩ остава силен, а потребителските разходи изглежда се възстановяват,  в същото време бизнес инвестициите се забавиха значително през последните месеци, включително инвестициите в жилищния сектор и в производството.

"Нашата базова перспектива е икономическият растеж да остане стабилен, пазарът на труда да остане силен, а инфлацията да се върне с течение на времето към целевото ниво на Фед от 2 на сто", посочи той. "Въпреки това, несигурността относно перспективите се е увеличила през последните месеци. По-специално изглежда, че икономическата динамика се е забавила в някои големи икономики зад граница и тази слабост може да засегне икономиката на САЩ", добави шефът на Фед.

Според него общият икономически растеж в САЩ е "отслабнал", докато в същото време "съществува риск слабата инфлация да се окаже още по-устойчива, отколкото очакваме в момента" и да не се окаже толкова преходна, колкото се надяваха членовете на Федералния резерв.

Предварително предоставената на медиите реч на Джером Пауъл, която той ще изнесе от 17:00ч. българско време пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), подсили и без това  много високите инвеститорски очаквания, че Фед ще намали основната американска лихва на заседанието си на 30-и и 31-ви юли.

Федералната фондова лихва се намира в диапазона между 2,25% и 2,50%, като вероятността за нейно понижение в края на месеца с 0,25% (до 2,00% - 2,25%) се оценява на почти 100%, докато шансовете за по-агресивно понижение на лихвите с 0,5% (до 1,75% - 2,00%) намаляха доста рязко в последно време след силния петъчен доклад за новите работни места в САЩ през юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени