Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Статков показва живопис в галерия "Сигна"

| обновено на 11.07.19 в 15:02

Художникът Румен Статков ще  открие  изложба живопис  в галерия „Сигна“ в Гранд хотел Пловдив. 

Експозицията е под мотото „ТРАКИЙСКА НЕПРЕХОДНОСТ“ и е плод на многогодишните проникновения на художника във философията и космогонията на древните цивилизации и основно на тракийската. Пловдив е люлка на тракийската култура и именно затова той е избрал града за тази изложба.  В нея са включени над 30 творби, които са  продължение на предишен  цикъл от „Портрети на вечността“ – на небето, на въздуха, на земята, на огъня.  Интерпретирайки  космогонията на траките, Румен Статков си поставя за цел да провокира мисленето на публиката , защото именно провокацията е в основата на съвременното изкуство. И още: Работя за най-голямата галерия – ЧОВЕШКАТА ДУША,  споделя художникът.

Откриването е на 11-ти юли, четвъртък, 2019 г. от 18,30 часа.

  Румен Статков е художник, който използва  различни техники в  творчеството си  - маслена и акварелна живопис, стенопис, стъклопис, графика, илюстрация. 

Има  над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови картини притежават частни колекции в Париж, Лондон, Виена, Вашингтон, Мадрид,  Кувейт, Берлин, Москва, а между притежателите са: семейство  Клинтън, ген. Уесли Кларк, Лорд Робъртсън, Путин, Ян Гилън  и пр.

Съхранявам се чрез огромната си преданост към творчеството, казва художникът.  Оставям картините сами да говорят за мен. Ако те не проговорят,  няма смисъл да търся изкуствоведи на помощ. Картината трябва да бъде провокация за мисленето, защото именно провокацията  е в основата на съвременното изкуство!

Интервюто с художника Румен Статков е в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени