Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръжени ирански катери се опитаха да пленят британски петролен танкер в Ормузкия проток

Петролът поскъпна рязко до най-високи нива от края на май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски петролен танкер е бил заплашен от въоръжени ирански лодки в Персийския залив в сряда, предаде телевизия CNN, цитирайки официални представители на САЩ.

Танкерът British Heritage, който е с капацитет от около 1 млн. барела петрол, е преминавал през Ормузкия проток, когато пет лодки с въоръжение войници от корпуса на Ислямската революционна гвардия се опитали да го принудят да навлезе в ирански води.

В последствие иранските лодки се отдръпнали след предупреждение от фрегата на британския кралски флот HMS Montrose, която е ескортирала петролния танкер.

"Ние сме обезпокоени от това действие и продължаваме да призоваваме иранските власти да деескалират ситуацията в региона", се посочва в официално изявление на Министерството на отбраната на Великобритания.

Новината за опита за атака на британски танкер е факт, след като преди дни кралският военен флот на Обединеното кралство задържа близо до Гибралтар ирански супер танкер с оглед на отправени от САЩ обвинения, че той превозва петрол за Сирия в нарушение на европейските санкции. Последва заплаха от страна на Техеран, че може да последва ответно задържане на британски танкер.

Междувременно от Ислямската революционна гвардия отрекоха да са били замесени в опит за превземане на британски петролен танкер.

Корпусът на Ислямската революционна гвардия заяви, че нейни плавателни съдове не са се сблъсквали с чуждестранен кораб през последните 24 часа, съобщава иранската агенция "Фарс" (Fars).

Информационната агенция, за която се говори, че е свързана с клон на иранските военни сили, определи като неверни и твърденията, че лодки със военнослужещи от Ислямската революционна гвардия са били прогонени от британската фрегата  HMS Montrose, след като тези лодки са наближили британския танкер, който е собственост на "Бритиш Петролиум" (BP Plc.)

"Ако имаше заповед за пленяване, иранският флот щеше да "действа бързо и решително" в зоната си на действие, се добавя изявлението на агенция "Фарс".

Редица западни медии научиха от анонимни източници, че безспорният инцидент се е случил в северната част на Ормузкия пролива, който е един най-пренаселените коридори за транспортиране на петрол в света. Според CNN американски самолет е бил на мястото на инцидента по същото време и е заснел всичко.

Растящото напрежение в Близкия Изток, солидното намаляване на седмичните петролни складови запаси в САЩ с цели 9,5 млн. барела и спирането на дейността на редица нефтени платформи в Мексиканския залив с оглед на страховете за наближаващ ураган в региона - всичко това допринесе за много силно поскъпване на черното злато по време на търговията в сряда.

Фючърсите на петрола брент с доставка през септември се повишиха с 4,6% към 66,62 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол - с 4,3% към 60,30 долара за барел, достигайки най-високи нива от края на месец май.

Петролът продължава да поскъпва, макар по-умерено, и в началото на търговията в четвъртък към нови най-високи нива от края на май, като фючърсите на петрола брент нараства с 0,4% към $ 67,25 за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,43% към $ 60,70 за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна