Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

'The Voyager' на Албена Петрович-Врачанска с три номинации за Opus Klassik 2019

| обновено на 18.07.19 в 15:08

"Скитникът: Мелодии за глас и пиано" (The Voyager: Melodies for voice and piano) е най-новият звукозаписен проект на композиторката Албена Петрович-Врачанска. Издаден през месец март 2019 г., компактдискът включва песни в изпълнение на Вероник и Роман Носбаум - брат и сестра, на които българката е посветила тези свои творби. 

След отлични рецензии в няколко реномирани музикални издания, албумът попада и в полезрението на най-новите германски награди Opus Klassik, наследили през 2018 г. най-престижните отличия за класическа музика в Германия и едни от най-важните в Европа - ECHO Klassik. Албена Петрович-Врачанска е номинирана за "Композитор на годината", певицата Вероник Носбаум - за "Певица на годината", а третата номинация е в категорията "Солистичен вокален запис: Песен". Експертно жури, съставено от представители на музикалната и медийната индустрия, ще определи 46 победители в общо 24 категории. Наградите ще бъдат връчени на 13 октомври 2019 г. в Концертхаус - Берлин.

Албена Петрович-Врачанска е внучка на видния български композитор Андрей Врачански. Живее и твори в Люксембург от 25 години и заема специално място в културния живот на тази страна. Много са наградите, които българката е получила в последните години, но сред тях особено ценна е титлата “Кавалер на Ордена за заслуги към Великото херцогство Люксембург”. Написала е повече от 600 произведения в различни жанрове, между които 4 камерни опери. Част от световните премиери на нейни произведения са били на българска сцена.

На 26 май, в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" 2019, с концерт на дуото Вероник Носбаум - сопран и Роман Носбаум - пиано албумът "Скитникът: Мелодии за глас и пиано" беше представен и в България.

Любопитна подробност е, че тази година за наградата Opus Klassik са номинирани и други български изпълнители: Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров са предложени за приза в категория "Запис на концерт" за албума "Карл Черни - Макс Брух: Концерти за пиано на 4 ръце", осъществен в Българското национално радио със Симфоничния оркестър на БНР и оркестър "Генезис" под диригентството на Йордан Камджалов.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" композиторката Албена Петрович-Врачанска сподели интересни подробности за осъществяването на албума с нейна авторска музика. Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна