Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разследват сделки на "Дойче банк" със скандалния малайзийски фонд 1MDB

Министерството на правосъдието проучва дали немската банка е нарушила законите за корупция в чужбина и за борба с прането на пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрастващият се многомилионен малайзийски скандал за измама, който свали премиера на страната и се разпростря от Холивуд до Уолстрийт, заплашва да замеси още една голяма световна финансова институция - "Дойче банк" (Deutsche Bank), съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали големият германски кредитор е нарушил законите за корупция в чужбина и тези за борба с изпирането на пари при работата си с фонда 1Malaysia Development Bhd. (1MDB), който скандал включва и подпомагането на малайзийския фонд да привлече средства в размер на 1,2 млрд. долара през 2014- а година, според източници, запознати с въпроса.

Разследването на "Дойче банк" е подпомогнато отчасти от бившия изпълнителен директор на американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs Group) - Тим Лайснер, който си сътрудничи с разследващите органи, посочиха източниците на "Уолстрийт джърнъл". Прокурорите разследваха и "Голдман Сакс" за подобни обвинения, като през миналата година бившият управляващ директор на банката Лайснер се призна за виновен и също така призна по-рано, че е помагал за източването на милиарди долари от малайзийския държавен инвестиционен фонд.

Държавният фонд за икономическо развитие на Малайзия - 1MDB беше въвлечен в огромен глобален скандал, след като от него бяха източени милиарди долари от 2009 до 214 година., което доведе до многобройни разследвания от страна на правителството и до падане от власт и последвал процес срещу бившия малайзийски премиер Наджиб Разак.

Американското министерство на правосъдието заяви, че откраднатите пари възлизат на най-малко 4,5 млрд. долара и че тези средства са били използвани за плащане на подкупи на правителствени служители и за закупуване на луксозни стоки, включително бижута, произведения на изкуството и недвижими имоти за стотици милиони долари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна