Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обмисля възможността за санкции спрямо Китай относно вноса на ирански петрол

Президентът на САЩ обвини Китай, че не спазва агажимента за покупки на американски селскостопански продукти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обмисля дали санкциите биха били подходящ начин да се отговори на китайския внос на ирански петрол, за който САЩ твърдят, че нарушава санкциите срещу Техеран, съобщава в четвъртък изданието "Политико" (Politico).

Трима неназовани американски служители заявиха пред изданието, че висши членове на администрацията на Тръмп са съгласни, че вносът в Китай на над един милион барела ирански петрол представлява нарушаване на наложените от САЩ санкции спрямо Ислямската република, но самата администрация на Белия дом все още не е сигурна, дали трябва да се отговори на това.

"Политико" добави, че източници от Държавния департамент предполагат, че на Китай трябва да бъде позволено да получава петрол от Иран, вместо да плаща за своите инвестиции в страната,  но "китайските ястреби" в Съвета за национална сигурност на САЩ настояват за налагане на повече санкции.

В края на юни Китай заяви, че ще продължава да купува петрол от Иран въпреки факта, че САЩ отказаха да разширят допълнително периода за освобождаване от санкции на някои държави, внасящи петрол от Техеран.

САЩ и Китай възобновиха търговските преговори по-рано този месец след срещата на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака, като според "Политико", евентуални допълнителни санкции относно вноса на ирански петрол биха могли да създадат повече неприятности за търговските преговори и допълнителна несигурност в световната търговия.

Междувременно Доналд Тръмп обвини в четвъртък Китай, че не купува американски селскостопански продукти въпреки обещанието да направи това, и изрази надежда, че Пекин ще започне да изпълнява скоро своя ангажимент.

От друга страна, той похвали усилията на Мексико да предотврати незаконната имиграция в САЩ.

"Мексико се справя чудесно на границата, но Китай ни разочарова с това, че не купува селскостопански продукти от нашите велики фермери, след като обеща, че ще го направи. Надявам се, че ще започнат скоро!" написа Тръмп в Туитър.

След срещата с китайския си колега Си Цзинпин на форума на Г-20 в края на юни, Тръмп заяви, че Пекин е обещал, че ще закупи "огромно количество храна и селскостопански продукти" от САЩ. По-късно китайските медии обаче съобщиха, че Си Цзинпин не е поемал такъв ангажимент по време на разговорите с американския президент, въпреки усилията на Тръмп да го накара да се ангажира с подобни действия.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна