Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музей на шапките – истории от личния музей на Ирина Сардарева

БНР Новини
Ирина Сардарева в студиото на предаването
Снимка: Божидар Любенов

Има много истории за шапки и за майстори шапкари, които и до днес не ни оставят равнодушни, нито към шапките, нито към техните създатели. „Тежка си ти, шапко на Мономах!... “, възкликва Борис Годунов в едноименната трагедия, сътворена от Александър Пушкин. По-късно този, който отнема трона и шапката от царя – Лъжедимитрий I – губи и главата си и царството. Легендите ни пренасят някъде в първата половина на 11 в., когато византийският император Константин IX Мономах изпраща царска шапка – царски венец – на своя внук, руският княз Владимир. И с това утвърждава правото му на владетел над цяла Русия… Много изследователи оспорват истината на този сюжет, но деветима руски царе – от Иван Грозни до Петър I – са коронясвани с шапката на Мономах..

Преди няколко години в Националния исторически музей беше представена реплика на короната на българските царе от 1204 до 1395 г.

Дори и беглото проследяване на историята на „царските шапки“, насочва вниманието ни към идеята, че историята на днешните шапки преминава през желанието на хората не само да опазват главите си от различни климатични и други състояния и събития, но и поне малко да се равняват на първите в държавата… Поне по шапките…

Много от известните личности по света са станали популярни и благодарение на своите екстравагантни шапки.

По време на подготовката на филма „Алиса в страната на чудесата“ Джони Деп също открива, че през един от активните периоди в по-новото време на производство на шапки майсторите, създатели предимно на кожени шапки през 19 в., обработвали материалите с живак. Въздействието на отровните живачни изпарения се отразявали на здравето и поведението не само на майсторите, но и на клиентите. Най-вече непрекъснато променяли настроението си и своето поведение. Може би от това време е и изразът „Луд като шапкар“. Тези истории помагат много на актьора да изгради своя колоритен Луд шапкар във филма. Някои изследователи твърдят, че за да създаде един правдив образ на Лудия шапкар в книгата си „Алиса в Страната на чудесата“, Луис Карол е поел достатъчно количество живак, за да изпита това състояние на класическия майстор шапкар.

В това предаване разговаряме с Ирина Сардарева за нейния музей-лаборатория – „Къща на шапките“ – и за други истории с шапки.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Напусна ни Емил Бояджиев

публикувано на 16.02.20 в 20:33