Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронът Иван Вазов - в центъра на новия сезон на Народния театър

Народният театър „Иван Вазов“
Снимка: БГНЕС

Народният театър ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов. През 2020 г. се отбелязват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Проектът е наречен "Необозримостта Вазов", съобщи драматургът Мирела Иванова. Драматизация на романа "Нова земя" с режисьор Юрий Дачев ще бъде кулминацията на честванията, а събитието е предвидено за 9 юли 2020 г., по време на инициативата "Театър пред театъра".

Общо 30 пъти е игран Вазов в НТ, но "Нова земя" не е била във фокуса на театъра, обясни Иванова. Това е един роман, в който продължаваме да живеем и до днес, в същата вазова нова земя, добави тя. Надяваме се, че цяла България ще има възможност да види това представление като гостуващо, каза още Мирела Иванова.

Сцената "Апостол Карамитев", на петия етаж, също ще даде подслон на вазовото слово. Надсловът е "Четем Вазов", а идеята е да се представя не само най-доброто от неговата поезия, разкази и повести, но и малкоизвестни на широката публика откъси от творбите на патриарха на българската литература.

Предвидени са и две големи изложби - едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга - в градината пред театъра.

Новият сезон ще започне с турне на спектакъла "Моята скъпа лейди" от Израел Хоровиц във Франция и гостуване у нас на Националния театър на Хърватия, обяви директорът Мариус Донкин. Веднага след това репетиции на голямата сцена започва световноизвестният словенски режисьор Йерней Лоренци, който ще постави "Орфей".

Втори спектакъл на голямата сцена ще постави Иван Пантелеев, режисьорът на "Neoдачници". Като режисьор се завръща и Мариус Куркински.
До края на годината предстоят и други премиери. На 26, 27 и 28 септември излиза "Колкото - толкова" от Недялко Йорданов (камерна сцена), а на 28 септември и 2 октомври, на голямата сцена, - "Хубава риба" от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Следват "Приятна жена в лоша компания" от Андре Русен - през ноември (на камерната сцена), и "Плач на ангел" от Стефан Цанев - през декември (сцена "Апостол Карамитев").

И още една новост - Народният театър "Иван Вазов" ще има четвърта сцена - за алтернативен театър. Тя ще разполага с около 50 места и ще бъде разположена в сградата с ателиета, работилници и репетиционни, която се намира близо до пожарната на бул. "Раковски". Първото представление на нея ще се играе през есента. Идеята е това да бъде "Антихрист" на Емилиян Станев.

Сега Народният театър разполага с три сцени. Голямата зала е с 780 места, камерната - със 120, а сцена "Апостол Карамитев" - с 88 места.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна