Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни върхове при старт на търговията на Уолстрийт заради очакванията за понижение на лихвите в края на юли

Американските акции продължиха да поскъпват в началото на петъчната търговия на Уолстрийт, като и трите основните фондови индекси достигнаха нови рекордни върхове при отварянето на пазара, след като показанията на шефа на Фед Джером Пауъл по-рано тази седмица пред Конгреса и Сената подсилиха инвеститорските очаквания за предстоящо в края на месеца понижение на федералната фондова лихва.

Индексът DJIA нараства с около 140 пункта (с 0,52%) към нов рекорден  връх около 27 234 пункта, затвърждавайки вчерашният първи в историята пробив над психологическата бариера от 27 000 пункта.

Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,2%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,23%, но и това по-скромно нарастване е достатъчно за двата индекса също да достигнат рекордни върхове съответно в 3006,52 и в 8221,97 пункта.

При показанията си в сряда пред Конгреса и в четвъртък пред Сената на САЩ шефът на Фед не се опита да обори пазарните почти 100 процентови очаквания за предстоящо намаляване на американската основна лихва. Това беше изтълкувано като ясен сигнал, че федералната фондова лихва ще бъде понижена с 0,25% от настоящия ѝ диапазон между 2,25% и 2,50% на редовното заседание на централната банка на 30-и и 31-ви юли. Тогава Фед може да сигнализира и за по-нататъшно намаление на лихвените ставки преди края на годината.

Освен върху лихвената политика на Фед, вниманието на инвеститорите през следващата седмица може отново да се насочи и към липсата на яснота кога точно ще бъдат подновени търговските преговори между САЩ и Китай.

През следващата седмица ще започнат да излизат и финансовите отчети на американските компании за второто тримесечие, като според данни на Refinitiv IBES пазарните очаквания са за понижение с 0,4% на годишна база на осреднената печалба на фирмите, влизащи в широкия фондов индекс S&P500. Според данни на FactSet обаче анализаторите очакват осреднен спад от над 2% на печалбите на компании, влизащи в S&P500.

Акцентът през следващата седмица ще бъде поставен върху финансовите отчети през второто тримесечие на големите американски банки -  J.P. Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs and Bank of America.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна