Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Естрада и социализъм. Проблясъци" е вече на пазара

Розмари Стателова
Снимка: wikipedia.org

Новата книга на изтъкнатата българска музиковедка проф. Розмари Стателова "Естрада и социализъм. Проблясъци" е вече на пазара.

Решението ми да напиша тази книга беше взето отдавна, но дълго смятах, че някой друг ще го изпълни, обясни тя в предаването „Хоризонт за вас“.

„Става дума за това, че по време на „Златния Орфей“ се създадоха хиляди много хубави популярни песни, за които никой не написа нито дума, а става дума за музикална история. Опитвах се на докторанти да предложа тази тема, на млади хора, но никой не се заемаше с тази работа. И от известно време аз реших, че трябва да направя нещо по въпроса.  Понеже задачата е огромна и много трудна, аз реших да представя този процес в една извадка чрез фестивала "Златният Орфей".

"Няма неконтролирано изкуство по време на социализма, всичко беше под държавен контрол, това беше условието изобщо да се прави нещо. За сметка на това пък държавата строеше институции, осигуряваше материална база, т.е. това е едно контролирано, но поощрявано и подкрепяно изкуство“, уточни Розмари Стателова.

Тя уточни, че книгата не е исторически, а мемоарен труд, спомени на едни участник в процеса, за написването на която са използвани твърде много документи и източници.

Още за "Златният Орфей" и естрадната музика при социализма - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна