Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - флейтистката Десислава Петева за два български концерта в Милано

Десислава Петева /флейта/, Вилиана Иванова /арфа/ и Емануеле Педрани /пиано/
Снимка: личен архив

Флейтистката Десислава Петева живее в Милано (Италия) повече от 20 години, но обичта й към българската музика е все така силна.

Десислава организира истински български празник по повод 24 май в Залата на почитателите в легендарния оперен театър "Ла Скала". Звуча само българска музика, изпълнена от нея и колегите й Вилиана Иванова /арфа/ и Емануеле Педрани /пиано/. Публиката имаше възможност да се запознае с  произведения на видни български композитори: Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев, Асен Карастоянов, Мирослав Данев и др. Прозвучаха и емблематични народни песни като „Катерино моме“, „Дилмано, Дилберо“ и „Назад, назад, моме Калино“ в обработки на самите изпълнители. Пианистът и композитор Емануеле Педрани представи своя клавирна пиеса „Нестинарски танц“, написана специално за събитието, вдъхновена от българските нестинарски танци и техните огнени ритми. Добавка към автентичната атмосфера беше представянето на български народни носии.

Културното събитие бе организирано в сътрудничество с Генералното консулство на България в Милано.

Няколко дни по-късно, на 28 май, Десислава Петева отбеляза 120 години от рождението на Панчо Владигеров със своите Десислава Петева и учениците й в Миланоученици в консерваторията „Франсиско Чилеа“, където преподава.

Десислава Петева е родена в София, в артистично семейство. Завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. През 1993 г. спечелва стипендията на университета в Оклахома Сити (САЩ), в който продължава образованието си. Последователно придобива важни международни професионални квалификации като: бакалавър по флейта и музика със специално отличие от университета Оклахома Сити (САЩ), Концертна диплома от Консерваторията в Цюрих (Швейцария), Магистърска педагогическа степен по флейта от Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано (Италия), диплом за специализация в класа по камерна музика на проф. Мази от Музикалната академия на Флоренция (Италия) и др.

Усъвършенства се  в майсторските класове на флейтисти с международно признание като Дж. Голуей, А. Николе, У. Бенет, M. Maраскo, Д. Формизано, Я. Балинт и др. Притежателка на награди от конкурси и стипендии в България, САЩ, Италия и Швейцария. 

През 1999 г. спечелва конкурс за първа флейта в Академичния оркестър на "Ла Скала" в Милано, където свири под палката на диригенти като Рикардо Мути, Волфганг Савалиш, Юрий Темирканов, Мунг Вунг Чунг, Диего Фазолис и др. Свири в симфонични и оперни оркестри (оркестър на Оклахома Сити за опера и балет, Младежки симфоничен оркестър на Oклахома (САЩ), Симфоничния оркестър на БНР, Фестивален симфоничен оркестър на НДК, Оркестър „Бруно Мадерна" ( Италия), Оркестър “Флорентинска Симфониета” (Италия)

Изнася самостоятелни рецитали и камерни концерти на международни фестивали в Европа и Америка: в Театро Пиколо "Стрелер" (Милано), Залата на почитателите на "Ла Скала” в Милано, Kонсерваторията в Цюрих, Университета на Северна Каролина (САЩ) и в различни други зали в България, Италия, Гърция, Сърбия, Швейцария и др.

През 2009 г. печели конкурс за преподавател в катедрата по флейта на Държавното музикално училище “Мафучи” в Милано. През 2011 г., спечелвайки международен конкурс за преподавател по флейта в Консерваторията “Джузепе Верди” в Милано, има възможността да преподава и във висшите национални консерватории в Италия – “Ариго Бойто” в Парма, “Арканджело Корели“ в Месина, “Джакомо Пучини” в Галарате.

В момента е преподавател по флейта в Националната италианска консерватория "Франческо Чилеа" в Реджо ди Калабрия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени