Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александру Томеску свири Бах - един от акцентите в афиша на "Варненско лято" 2019

Александру Томеску
Снимка: Росен Донев

Гост на фестивала "Варненско лято" беше един от най-именитите румънски цигулари - Александру Томеску, който беше избрал да изпълни в една вечер трите солови партити на Йохан Себастиан Бах. Неговият рецитал беше в първата вечер от международния симпозиум на тема "Виртуозността от барока до XXI век", а по-рано през деня научни изследвания и доклади посветени именно на Баховото творчество представиха специалистите от Виена проф. Райнер Бишоф и проф. Хартмут Кронес.

Освен музика, Томеску обича да споделя с публиката и своите мисли и емоции, свързани с произведенията и авторите, които представя. "Мисля, че музиката свързва хората повече от всичко друго. И затова аз винаги искам да установя вербална връзка с публиката, така че хората да видят, че и аз съм човек - имам свои чувства и свои емоции, свои размисли за музиката, която свиря. Разбира се, всеки може да прочете в напечатаните програми текстове или поредността на частите и т.н., но изказването на вътрешното усещане на изпълнителя със сигурност помага да разбереш по-добре и да навлезеш в подходящо настроение за концерта. В този смисъл ми се иска да подчертая колко щастлив и удовлетворен се чувствам след концерта си на фестивала „Варненско лято“, защото този тип рецитали - от една страна за соло цигулка, на всичкото отгоре и с три партити от Бах - това не е „хапка за всяка уста“, така да се каже. Разбира се, музиката е за всеки, аз вярвам в това, но Бах всъщност не е лесен за слушане, както са популярните оперни арии, например. Не! Изисква концентрация, почти като форма на медитация е, и хората трябва да навлязат във вълшебния свят на Йохан Себастиан Бах, а после се отварят безкрайни възможности за всеки от нас. Затова по време на концерта си във Варна споделих моите идеи с публиката и открих, че тя е знаеща и откликваща, и бях много, много приятно изненадан."

Александру Томеску е бил гост на същия български форум преди 8 години и сподели: "Много съм щастлив да открия, че, наближавайки вековен юбилей, фестивалът расте и става все по-добър и по-престижен. А да имаш толкова ентусиазирана публика, винаги е удоволствие!"

Специално са слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Александру Томеску подари и представи накратко своя двоен албум „Bach to Basics“, който включва интеграл от соловите сонати и партити на Бах. Затова и заглавието на диска - в превод „Назад към основите“, е всъщност игра на думи: думата „назад“ е изписана като името на Бах. А цигулката "Страдивариус", на която свири музикантът, е единствена по рода си в Румъния, собственост на румънската държава и предоставена му по заслуги.

Чуйте още подробности в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Напусна ни Емил Бояджиев

публикувано на 16.02.20 в 20:33
От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев

Спомен за Константин Кугийски

публикувано на 14.02.20 в 19:18