Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"В ярки багри" - нов албум с музика на Панчо Владигеров

Панчо Владигеров-младши и Димо Димов

„В яркии багри“ е заглавието на нов компактдиск с музика за клавирно дуо от Панчо Владигеров. Той излезе на пазара в Годината на Владигеров, когато с десетки прояви се отбелязва 120 години от рождението на големия композитор.

Албумът съдържа транскрипциите за две пиана на „Българска сюита“, оп. 21, и четири от Седемте симфонични български танца – "Мар Димитро льо", "Биляна", "Хоро стакато" и "Фокстрот". Той носи особена автентичност, тъй като изпълненията в него са на първородния внук на българския класик  – Панчо Владигеров-младши, в партньорство с проф. Димо Димов. Дългогодишно приятелство между двамата пианисти за първи път прераства в съвместен проект, при това толкова специален.

Записите са осъществени през август 2018 г. в София, в камерната зала на концертния комплекс „България“. Към тях е добавен филм, който разказва за живота на Владигеров и за написването на тези творби, първоначално създадени за голям симфоничен оркестър.

Първото представяне на албума „В ясни багри“ беше в Шумен, по време на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“. Второто – на 28 юни в къщата музей на композитора в София.

Панчо Владигеров-младши сподели за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" какво е усещането да слуша своите изпълнения на композициите на прочутия си дядо в дома, в който двамата са прекарвали дълго време заедно. Чуйте интервюто в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Напусна ни Емил Бояджиев

публикувано на 16.02.20 в 20:33
От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев

Спомен за Константин Кугийски

публикувано на 14.02.20 в 19:18