Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АИКБ поиска среща с енергийния министър заради скъпия ток

Снимка: Радио Шумен

Националният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова спешни реформи, се казва в съобщение до медиите.

Ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал е поканило министъра на енергетиката Теменужка Петкова и екипа й. В писмото до медиите на асоциацията се припомня, че от началото на годината българският бизнес плаща ток с цена в пъти по-висока от средната цена в Европа. Председателят на асоциацията Васил Велев е предупредил, че Националната електрическа компания трябва да се преструктурира възможно най-бързо чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с ток с цел избягване на манипулации.

Асоциацията на работодателите подготвя нови сигнали до прокуратурата за манипулации на електроенергийния пазар. Създава се изкуствен дефицит на ток въпреки двойно по-високия капацитет на действащите мощности. За това допринасия и  недопустимата пазарна концентрация, постигната от свързвани с Христо Ковачки компании, казват работодатели.

От Асоциация на индустриалния капитал поискаха за пореден път прекратяване на договорите с т.н. „американски централи“, което се отлага от поне 3 години.

Министърът на енергетиката заяви, че правителството е на страната на бизнеса и не би искало проблеми за българската индустрия. Тя апелира за честен и открит диалог, който да произведе работещи решения и припомни вече предприетите действия от нейното ведомство. За безпрецедентно високите цени на тока са били сезирани КЗК и КЕВР. Работи се и по създаването на отделна платформа специално за индустриалните консуматори.

„И аз като г-н Велев смятам, че не бива условията на даден търг да предпоставят само един купувач. Напротив, търговете би трябвало да са максимално публични, прозрачни и да дават възможност на повече участници“, каза Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката обеща да направи необходимото, така че решенията да бъдат добри и за индустрията, и за енергетиката, като подчерта, че и държавните производители на електроенергия са част от общността на българските производители изобщо и следователно напълно споделят вижданията и очакванията на индустриалните потребители.

Националният съвет на АИКБ обсъди и други въпроси, както и прие нови членове на АИКБ - Българската асоциация по информационни технологии, Националният борд по туризъм, Сдружение „Ръководители в областта на културата“ и други.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна