Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият премиер на Гърция показа, че няма да работи с непрофесионалисти

Пътят на Северна Македония към ЕС ще бъде осеян с подводни камъни, оцветени в гръцкото национално знаме

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Личността на новия премиер на Гърция Кириакос Мицотакис, но и управленската програма на партията му „Нова демокрация“ са причините десноцентристката формация да получи абсолютно мнозинство в парламента на изборите миналата неделя, заяви Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира причините за убедителната победа и какво може да се очаква от новото гръцко правителство.

Кириакос Мицотакис е от политическата династия Мицотакис, но той самият казва: „Не ме съдете по името, а по делата ми“. Баща му също е бивш премиер на Гърция, сестра му Дора Бакояни бе първият кмет жена на Атина и външен министър, а племенникът му спечели избори и стана областен управител на Атики – най-голямата гръцка област.

Цялата предизборна кампания на Мицотакис бе много уравновесена, бе обещания, които не може да изпълни. Той акцентираше върху теми, болезнени за гърците, като програмата на „Нова демокрация“ бе проевропейска с акцент върху защитата на гражданите.

Докато вече бившия премиер и лидер на лявата СИРИЗА Алексис Ципрас водеше агресивна кампания, като заплашваше избирателите, че ако консерваторите дойдат на власт, ще настъпи едва ли краят на света. Според Катя Пеева Ципрас е изгубил доверието на избирателите заради политиката на икономии, която макар и наложена от международните кредитори, не отговаряше на онзи референдум, на който 61% се обявиха против нея.

Мицотакис е съставил правителство от утвърдени политически функционери с едно изключение – министърът на обществения ред е социалист. Но на ниво заместник-министри има видни бизнесмени, покани и гърци, работили на високи постове в европейски и световни компании.

„Това показва, че няма да работи с непрофесионалисти, които са на власт само защото са активисти на партията“, каза Пеева. И добави, че още в първия работен ден Мицотакис е забранил да се назначават на държавна работа близки и роднини на политици, като освен това те нямат право да участват в конкурси за държавни поръчки. Според нея това показва огромна разлика от СИРИЗА, която в последните години е била много уязвима по отношение на корупцията.

Според нея при правителството на Мицотакис може да се очакват мащабни инвестиции, намаляване на безработицата, облекчаване на данъчното бреме, намаляване на бюрокрацията и особено внимание върху два сектора на икономиката – туризъм и земеделие.

Северна Македония ще влезе в НАТО, но пътят на страната към ЕС ще бъде оцветен в подводни камъни, оцветени в гръцкото национално знаме, прогнозира Катя Пеева с оглед на факта, че Мицотакис бе против сключването на Преспанското споразумение между Атина и Скопие. „Много натиск ще има върху Скопие, но и върху ЕС“, каза тя.

Повече може да чуете в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна