Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на културата проверява има ли вандализъм на Белоградчишките скали

| обновено на 13.07.19 в 18:44
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата започва проверка има ли вандализъм на Белоградчишките скали. От ведомството съобщиха, че министър Боил Банов се е самосезирал по повод публикации за дейности, които се извършват там без проект и разрешение.

Преди ден председателят на парламентарната комисия по културата Вежди Рашидов се възмути, че на Белоградчишките скали работници „забиват винкели в стените и закачват лампи“. Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани дейности, съобщават от министерството на културата и допълват, че резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно.

Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик.

Като лична кампания преди изборите определи подадения сигнал в министерството кметът на Белоградчик Борис Николов и обясни какво се е случило:

"Местни ентусиасти, се събраха млади хора, които дойдоха при мен и пожелаха да възстановим осветлението на крепостта. Аз им обясних, че Общината не е в състояние все още, заради финансовото състояние, да може да го възстанови, а после са разходи за енергия и т.н. и те ми предложиха да съберат дарение за осветителни тела, а ние да възстановим само ел.инсталацията, положена преди 50 години в двора на крепостта и около крепостта. И аз поех този ангажимент. Ние възстановихме инсталацията, но това е старата инсталация, не е копано повече. На старите места около крепостта, монтирахме нови осветителни тела. На т.нар. първа плоча беше осветено отдолу. Те се качили горе, експериментално направили опит да се осветяват отгоре скалите и са си позволили да монтират 11 осветителни тела в скалите горе, където са пробили по 2-3 отвора, 10 милиметра, 1 сантиметър в диаметър и веднага са завити там дюбели, за да може да се захванат осветителните тела. Нито е копано за ел. инсталацията, нито нищо. Не са къртени скали, не е копано, не е чупено."

Поставянето на тези осветителни тела е станало без разрешението на кмета. Борис Николов ги е видял по- късно и не е предприел действия по премахването им.

"В скалите и около крепостта са дълбани във времето толкова много отвори, парапети са хващани и т.н., нищо не се е случило, та камо ли тези незначителни отворчета по 10 милиметра в диаметър. Аз се радвам и съм щастлив, че се явиха такива хора да ни съдействат, за да възстановим тази прекрасна гледка."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна