Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята Бари минава през Луизиана

4
Наводнен район на брега на езерото Понтчартрейн, на което се намира и Ню Орлиънс.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тропическата буря Бари, заради която от съображения за сигурност бяха евакуирани хиляди хора от Ню Орлиънс, продължава днес да напредва бавно в щата Луизиана. Тя се придвижва северно-северозападно със скорост от 11 километра в час и с ветрове със скорост 100 километра в час, предаде Франс прес.

Очаква се ветровете на стихията да отслабнат с напредването ѝ на север.

Метеоролози предупреждават населението да е бдително и да има готовност да се справя с наводнения, без ток останаха около 100 000 души. По-съществени валежи ще има след преминаването на окото на бурята.

Засега е регистрирано покачване на нивото на водата в морето и в езерото Понтчартрейн, на брега на което се намира Ню Орлиънс. Там покачването може е с 1,8 метра.

От съображения за сигурност бяха евакуирани няколко хиляди хора от града. Летището на Ню Орлиънс засега не е понесло щети от бурята. Отменени са само три полета.

Бари вилня в град Морга сити, на около 140 километра югозападно от Ню Орлиънс. В града се изля порой, а поривите на вятъра изтръгнаха дървета на много места. Река Атчафалая излезе от коритото си.

Наводнения заради Бари може да има и в Мисисипи и Тенеси.

Ню Орлиънс пострада много от урагана Катрина през 2005 г., когато загинаха над 1800 души. Дигите, защитаващи града, подадоха и 80 процента от него беше наводнена.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна