Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южноафриканец с първа победа в Тур дьо Франс

Дарил Импи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дарил Импи от Южна Африка спечели 9-ия етап от колоездачната обиколка на Франция, като това е първа индивидуална победа за него.

Състезателят на Мичълтън-Скот, който носеше жълтата фланелка за няколко дни през 2013-а година, спечели днешната отсечка във финален спринт с белгиеца Тиш Беноот от Лото Соудал.

И двамата завършиха с време 4 часа, 3 минути и 12 секунди.

Словенецът Ян Тратник е на 3-о място, изостанал на 10 секунди от тях, изпреварвайки други двама белгийци- Оливер Наесен и Яспер Стюйвен, които са с времето на 3-ия.

Дарил Импи показа издръжливост и умни атаки в правилните моменти на дългия 170 километра етап от Сент Етиен до Бриуд.

След етапа начело в генералното класиране остана Жюлиен Алафилип, който заедно с другите сериозни фаворити се наслаждаваха на сравнително лесен ден в неравния 9-и етап.

Времето на водача е 38 часа, 37 минути и 36 секунди. Джулио Чиконе (Италия) е на 2-о място с 23 секунди изоставане, а Тибо Пино (Франция) е на 3-а позиция на 53 секунди.

Французинът Ромен Барде, който два пъти стъпи на подуима тази година, вече изостана доста в класирането, реши да атакува 13 километра преди финала.

Той беше последван от холандеца Стивън Круейсвик и австралиеца Ричи Порте, но триото беше лесно застигнато от Джерайнт Томас от отбора на Инеос.

Откъсване на 15 души с участието на бившия шампион в Тура Тони Мартин и Едвалд Боасон Хаген, даде преднина от 10 минути за групата, но в нито един момент не беше застрашено лидерството на Алафилип.

Италианецът Алесандро де Марки беше приет в болницата с наранявания по лицето след неприятна катастрофа 8 километра след началото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна